bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 834]

Pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pełnoziarniste pierogi są bardzo smaczne i sycące, od dłuższego czasu jestem na diecie o niskim indeksie glikemicznym więc takie pierożki przygotowałam dla siebie na kolację wigilijną.

Pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

Pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami

 

  • Ciasto:
  • 0,5 kilogram mąki orkiszowej razowej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju
  • Szczypta soli
  • Farsz:
  • 1,5 kilograma kiszonej kapusty
  • Garść suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • Olej do smażenia
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • Sól, pieprz
  • Dodatkowo
  • Mąką do podsypania

Sposób przygotowania:

Pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami
Grzyby wsypujemy do garnka, zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na kilka godzin, gotujemy do miękkości, odcedzamy.

Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, dodajemy ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz listki laurowe, wlewamy wodę o gotujemy na małym ogniu do miękkości.

Ugotowaną kapustę odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia, odciskamy z nadmiaru wody, mielimy razem z grzybami na sitku o grubych oczkach.

Cebulę obieramy i kroimy w drobna kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy do kapusty. Farsz dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Do miski wsypujemy mąkę, wodę łączymy z jajkiem i olejem, wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto. Dzielimy na mniejsze kawałki, ciasto dość cienko wałkujemy, metalową obręczą wycinamy kółka.

Układamy porcję farszu i zlepiamy pierogi robiąc ozdobną falbankę. Przygotowane pierogi gotujemy partiami w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 4 minuty od momentu zagotowania.

Odcedzamy durszlakiem i układamy na półmisku.