Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Pierogi z kapustą i grzybami 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Najlepiej smakują podane z podsmażoną cebulką. Polecam

Pierogi z kapustą i grzybami 2

Składniki:

Pierogi z kapustą i grzybami 2

 

  • Ciasto:
  • mąka pszenna - 3 szkl
  • sól- szczypta
  • żółtko - 1 szt
  • masło stopione - 2 łyżki
  • ciepła woda- ok 3/4 szkl
  • Farsz:
  • kapusta kiszona - 400 g
  • grzyby suszone - 1 szkl
  • cebula - 2 szt
  • sól
  • pieprz
  • ole

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i grzybami 2
Farsz:

Grzyby suszone opłukać zalać letnią wodą i odstawić na ok 40 minut. Cebulę obrać, opłukać i posiekać, na rozgrzanym oleju przesmażyć ją, pod koniec dodać sól do smaku. Kapustę opłukać, pokroić drobno i gotować do miękkości, następnie odcedzić i przestudzić. Grzyby gotować w wodzie w której się moczyły do miękkości. Następnie odcedzić i ostudzić. Kapustę, grzyby i cebulę drobno posiekać, doprawić do maku solą i pieprzem.

Ciasto:

Mąkę przesiać na stolnice, dodać sól, Utworzyć kopczyk, w środku niego zrobić dołek, wbić żółtko i powoli wlewać rozpuszczone masło. Zagniatać ciasto powoli dolewając ciepłą wodę. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne oraz wilgotne, ale też nie może kleić sie do rąk, wtedy w zależności od potrzeb dosypujemy mąki lub dolewamy cieplej wody.

Z wyrobionego ciasta odcinamy kawałek i cieniutko rozwałkujemy. Resztę ciasta przykrywamy żeby nie wysychało. Za pomocą wykrawaczki lub szklanki wycinamy kółka z ciasta, nakładamy na nie farsz i formujemy pierogi.

W garnku zagotować wodę z solą o łyżeczką oleju. gotowe pierogi wkładać do garnka i mieszać od czasu do czasu by siie nie przykleiły do dna garnka, po wypłynięciu gotować około 5 minut.

Podawać z podsmażoną cebulką.