nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Pełnoziarniste tosty ze szpinakiem.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Podpatrzone i zmodyfikowane

Pełnoziarniste tosty ze szpinakiem. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pełnoziarniste tosty ze szpinakiem.

 

  • Na 4 tosty:

 

  • 1/2 op. mrożonego szpinaku (lub świeży, ja nie mogłam dostać)
  • sól, pieprz, kilka kropli maggi
  • większy ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki oleju

 

  • 8 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego
  • 2 większe plastry żółtego sera
  • 1/2 kulki mozarelli

 

 

  • szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania:

Pełnoziarniste tosty ze szpinakiem.
1. Przygotowujemy szpinak : na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy rozmrożony szpinak i przesmażamy, dodajemy przeciśnięty czosnek i doprawiamy do smaku. Dusimy, aż woda odparuje. 2. Mozarellę kroimy w plastry (ma być 4), a ser żółty na pół. Szczypiorek myjemy i siekamy. 3. Do miseczki wbijamy jajka, rozkłocamy razem z mlekiem, doprawiamy i dokladnie mieszamy. 4. Chleb dzielimy na 4 porcje. Układamy po 2 kromki - na jednej kładziemy kawałek żółtego sera, na drugim mozarelli. W środku ma znaleźć się farsz szpinakowy - 1 łyżka i tost ma być złożony. Tak samo postępujemy z 3 pozostałymi tostami. 5. Na patelni rozgrzewamy olej. Złożone tosty obtaczamy w jajku i smażymy na złoty kolor, jednak na małym ogniu, by ser zdążył się rozpuścić, a tost nie zdążył przypalić ;) 6. Podajemy od razu, przekrojone na trójkąty i posypane szczypiorkiem.
Pełnoziarniste tosty ze szpinakiem.
Na kromkach chleba układamy po kawałku żółtego sera i mozarelli.
Pełnoziarniste tosty ze szpinakiem.
Dokładamy po 1 łyżce szpinaku i składamy tosty.
Pełnoziarniste tosty ze szpinakiem.
Smażymy na złoty kolor, aż ser się rozpuści, na małym ogniu.