SUPERPRZEPIS

Pełnoziarnisty chleb z zielonego groszku

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Pełnoziarnisty chleb z zielonego groszku Więcej zdjęć (2)

Pyszny chlebek z dodatkiem zielonego groszku o ładnym, zielonkawym kolorku. Serdecznie polecam wypróbować ;-)

Składniki:

Pełnoziarnisty chleb z zielonego groszku

 

  • 450 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 g zielonego groszku z puszki
  • 2 łyżeczki soli
  • 10 g suchych drożdży
  • 190 g letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Pełnoziarnisty chleb z zielonego groszku
Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. 160 g groszku zmiksować blenderem na puree, a następnie połączyć z letnią wodą. Mieszankę dodać do mąki z dodatkami, dobrze wyrobić do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Na koniec wsypać resztę gorszku i ponownie wyrobić. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i odstawić przykryte ściereczką do podwojenia objętości (około 2 godziny).

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i uformować z niego okrągły bochenek. Umieścić go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia (około 60 minut). Następnie ostrym nożem nacechować chlebek. Piec w 200st.C około 30 minut.

Upieczony wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!
Pełnoziarnisty chleb z zielonego groszku
Pełnoziarnisty chleb z zielonego groszku.

Tagi:

chleb groszek