Sposób przygotowania:
Pełnoziarnisty chleb z zielonego groszku
Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. 160 g groszku zmiksować blenderem na puree, a następnie połączyć z letnią wodą. Mieszankę dodać do mąki z dodatkami, dobrze wyrobić do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Na koniec wsypać resztę gorszku i ponownie wyrobić. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i odstawić przykryte ściereczką do podwojenia objętości (około 2 godziny).
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i uformować z niego okrągły bochenek. Umieścić go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia (około 60 minut). Następnie ostrym nożem nacechować chlebek. Piec w 200st.C około 30 minut.
Upieczony wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i uformować z niego okrągły bochenek. Umieścić go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia (około 60 minut). Następnie ostrym nożem nacechować chlebek. Piec w 200st.C około 30 minut.
Upieczony wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!