Sposób przygotowania:
Pełnoziarnisty chleb tostowy z ziołami
Zrób zaczyn - w kubku z ok. 100 ml mleka rozmieszaj drożdże i cukier, odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do miski przesiej mąkę z solą, wlej zaczyn, resztę mleka i oliwę (uwaga - im więcej tłuszczu w chlebie, tym bardziej się kruszy). Wyrób elastyczne, odchodzące od ręki ciasto - minimum 10 minut. Miskę wysyp mąką (lub natrzyj oliwą), włóż ciasto, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia (45 minut do godziny). Wyrośnięte ciasto wyrób jeszcze raz, dodając - jeżeli chcesz - zioła. Po 4- 5 minutach wyrabiania włóż do natłuszczonej formy i zostaw znowu do wyrośnięcia (ok. 15 minut). Nagrzej piekarnik do 180 stopni (dolna i górna grzałka) i wstaw do niego naczynie z wodą - skórka będzie chrupiąca. Wyrośnięte w formie ciasto natnij nożem wzdłuż formy, posmaruj rozmąconym jajkiem lub wodą i piecz ok. 30 - 35 minut. Wyjmij chleb z formy i zostaw do ostygnięcia na kratce.