Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Pełnoziarnisty chleb tostowy z ziołami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ponieważ moje dziewczyny (żona i córka) uwielbiają tosty, a jak zobaczyłem skład chleba tostowego to dostałem zawału, postanowiłem upiec.

Pełnoziarnisty chleb tostowy z ziołami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pełnoziarnisty chleb tostowy z ziołami

 

  • Składniki (na formę keksową 25 cm):
  • ok. 1/2 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
  • ćwierć kostki drożdży(ok. 25 g)
  • ok. 1/4 l mleka (lub wody)
  • 2 łyżki oliwy - uwaga z tłuszczem, bo chleb im więcej zawiera tłuszczu, tym bardziej się kruszy
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • duża łyżka ziół suszonych (wg uznania - ja użyłem bazylii, oregano, lubczyku i odrobiny majeranku)

Sposób przygotowania:

Pełnoziarnisty chleb tostowy z ziołami
Zrób zaczyn - w kubku z ok. 100 ml mleka rozmieszaj drożdże i cukier, odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do miski przesiej mąkę z solą, wlej zaczyn, resztę mleka i oliwę (uwaga - im więcej tłuszczu w chlebie, tym bardziej się kruszy). Wyrób elastyczne, odchodzące od ręki ciasto - minimum 10 minut. Miskę wysyp mąką (lub natrzyj oliwą), włóż ciasto, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia (45 minut do godziny). Wyrośnięte ciasto wyrób jeszcze raz, dodając - jeżeli chcesz - zioła. Po 4- 5 minutach wyrabiania włóż do natłuszczonej formy i zostaw znowu do wyrośnięcia (ok. 15 minut). Nagrzej piekarnik do 180 stopni (dolna i górna grzałka) i wstaw do niego naczynie z wodą - skórka będzie chrupiąca. Wyrośnięte w formie ciasto natnij nożem wzdłuż formy, posmaruj rozmąconym jajkiem lub wodą i piecz ok. 30 - 35 minut. Wyjmij chleb z formy i zostaw do ostygnięcia na kratce.
Pełnoziarnisty chleb tostowy z ziołami
Aż się prosi
Pełnoziarnisty chleb tostowy z ziołami
Kiedy drożdże wytworzą pianę - są gotowe do użytku.
Pełnoziarnisty chleb tostowy z ziołami
Ciasto musi dobrze wyrosnąć - chleb będzie pulchny.
Pełnoziarnisty chleb tostowy z ziołami
Kiedy już wyrośnie w formie - natnij górę i posmaruj jajkiem

Tagi:

zioła chleb