Sposób przygotowania:
Chleb z płatkami owsianymi i antonówką na zakwasie
Wieczorem przygotować zaczyn: zmieszać składniki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu na całą noc. Rano przygotować namaczankę: płatki zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić do napęcznienia i wystudzenia. Antonówkę obrać, zetrzeć na tarce. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Do misy robota wsypać mąkę i sól, wlać rozczyn drożdżowy, zaczyn zakwasowy, dodać jabłko i płatki owsiane. Zagnieść jednolite ciasto (będzie luźne), odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie przełożyć do formy 10x20cm wyścielonej papierem do pieczenia, odstawić pod przykryciem na 45 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec 35 minut. Odstawić na kratkę do ostudzenia