Książka Kucharska: Szybkie dania i przekąski - Świeżo... Zdrowo... Liebherr!

Pełnoziarnisty makaron z tuńczykiem i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniały makaron do którego można dodać ulubiny pleśniowy ser, który fantastycznie wzbogaci smak tego dania.Szybkie a jednocześnie wykwintne danie. Serdecznie polecam.

Pełnoziarnisty makaron z tuńczykiem i szpinakiem

Składniki:

Pełnoziarnisty makaron z tuńczykiem i szpinakiem

 

  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 paczka mrożonego szpinaku w liściach
  • 1 paczka makaronu tagiatelle pełnoziarniste
  • 1 śmietana jogurtowa (lub jogurt grecki)
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 trójkąt sera pleśniowego
  • 1 duży ząbek czosnku

 

Sposób przygotowania:

Pełnoziarnisty makaron z tuńczykiem i szpinakiem
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ważne! nie przelewamy makaronu po odcedzeniu wodą. To bardzo dobry włoski sposób żeby sos zatrzymał się nam na makaronie a nie spływał z niego. Szpinak rozmrażamy wrzucamy na patelnię z oliwą wlaną z puszki tuńczyka i przeciśniętym ząbkiem czosnku, pokrojoną w drobną kostkę cebulką i podsmażamy chwilę. Dodajemy tuńczyka mieszamy i wlewamy śmietanę. Chwilę gotujemy ii doprawiamy solą i pieprzem. Makaron przekładamy porcjami do miseczek i po wierzchu posypujemy pokruszonym serem pleśniowym. Smacznego