Donnna

Donnna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Penne paprykowe z serem bałkańskim

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne pikantno - słone danie. Ser bałkański i jego niepowtarzalny solankowy smak swietnie łamie sie z warzywnym sosem.

Penne paprykowe z serem bałkańskim

Składniki:

Penne paprykowe z serem bałkańskim

 

  • 2 duze pomidory
  • papryka czerwona
  • pol sredniej cukinii
  • 4 zabki czosnku rpzecisniete przez rpaske
  • 2 lyzeckzi majeranku
  • doslownie szcyzpta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 lyzeczki soku z cytryny
  • pol opakowania sera bałkańskiego (dostepny w sklepach LIDL)
  • 2 ltyzeczki rpzecieru pomidorowego

 

  • pol paczki makaronu penne

Sposób przygotowania:

Penne paprykowe z serem bałkańskim
pomidory i papryke (bez skorki warzywa) kroimy w drobna kostke. cukinie na 4 kawalki kazdy plasterek. przecieskamy czosnek i jako peirwszy laduje na rozgrzanej oliwie, po chwili dodajemy papryke z pomidowami i chwile rpzesmazamy. solimy i pieprzymy. dodajemy rpzecier pomidorowy, sok z cytryny i cukinie. dosypujemy majeranek i dusimy jakies 10 minut. w tym czasie gotujemy makaron w mocno osolonej wodzie.

ser balkanski kruszymy i jedna czesc dodajemy do sosu i ejsczze chwile dusimy, a druga zosatwiamy by posypac danie.

makarobn wykladamy, polewamy warzywnym sosem i posypujemy serem. smacznego :)