Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Penne z orzechami, papryką i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Danie szybkie i proste do zrobienia a co najważniejsze bardzo smaczne.

Penne z orzechami, papryką i żurawiną

Składniki:

Penne z orzechami, papryką i żurawiną

 

  • 40 dag makaronu penne
  • 10 dag suszonych żurawin
  • 10 dag łuskanych orzechów włoskich
  • po 1 strąku papryki czerwonej, zielonej i żółtej
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 duża marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • kilka gałązek tymianku
  • sok z cytryny, sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Penne z orzechami, papryką i żurawiną
Papryki umyj, podziel na ćwiartki a następnie pokrój w paski. Seler umyj, pokrój w plasterki. Marchewkę obierz, pokrój w słupki. Czosnek i cebulę obierz, pokrój- czosnek w plasterki, cebulę w kostkę. Warzywa i czosnek smaż na oliwie 10 minut, mieszając co jakiś czas. Tymianek opłucz, oderwij listki. Orzechy grubo posiekaj. Tymianek, orzechy i żurawinę dorzuć do warzyw, smaż ok.. 5 minut. Dopraw solą , pieprzem i sokiem z cytryny. Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonej wody. Osącz i wymieszaj z podsmażonymi warzywami. Od razu podawaj.