Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Penne z kurczakiem i papryką

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Makaron z kurczakiem i papryką to propozycja na obiad, który możemy przygotować w zaledwie 20 minut.

Penne z kurczakiem i papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Penne z kurczakiem i papryką

 

  • 150 gram piersi z kurczaka
  • 100 gram makaronu penne
  • 1 cebula
  • 80 gram pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczka harissy
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • parmezan do posypania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Penne z kurczakiem i papryką
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą oraz papryką i podsmażamy na rozgrzanym oleju przez 5 minut.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy jeszcze przez chwilę. Dorzucamy pokrojoną w kostką paprykę oraz przyprawy. Mieszamy i dusimy przez około 5 minut. Dodajemy przecier i znów dusimy 5 minut.

Wrzucamy makaron ugotowany al dente i mieszamy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Przyprawiamy do smaku pieprzem.

Gotowe danie posypujemy startym parmezanem.
Penne z kurczakiem i papryką
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą oraz papryką i podsmażamy na rozgrzanym oleju przez 5 minut.
Penne z kurczakiem i papryką
Wrzucamy do rondla pokrojoną w kostką paprykę.
Penne z kurczakiem i papryką
Dodajemy przyprawy i dusimy jeszcze 5 minut.
Penne z kurczakiem i papryką
Wrzucamy makaron ugotowany al dente i mieszamy.