Makaron penne i makaron spaghetti to najpopularniejsze włoskie makarony. Penne ma kształt skośnej rurki i jest bazą dla wielu dań. Szybki obiad z makaronem penne można przygotować, dodając do niego ulubione warzywa. Makaron z cukinią i pomidorami, posypany startym parmezanem to proste danie, które sprawdzi się w przypadku niezapowiedzianych gości. Dania z makaronem wyśmienicie smakują w towarzystwie wyrazistych dodatków, np. ziół prowansalskich, chili, czosnku i świeżo zmielonego pieprzu.

Przepis na makaron po włosku to makaron arrabiata – pikantne danie z charakterem, w którym sos przygotowywany jest na bazie papryczki chili, pomidorów z puszki i czosnku. Smaczny pomysł na kolację to penne z pesto, zapiekanka ze szpinakiem i serem pleśniowym lub makaron ze szpinakiem i pieczarkami. Puszysty makaron penne sprawdzi się nie tylko na obiad, ale też jako dodatek do sałatki. Sałatka z makaronem penne, świeżym porem, jajkiem ugotowanym na twardo i kukurydzą z dodatkiem sosu majonezowo-ketchupowego posmakuje całej rodzinie i będzie sycącą przekąską do pracy.
Penne z kurczakiem

Penne z kurczakiem

Puszysty makaron penne wyśmienicie komponuje się z kurczakiem. Przygotowując makaron z kurczakiem, penne najlepiej ugotować al dente (na półtwardo). Ugotowany w taki sposób będzie mniej kaloryczny i będzie mieć mniejszy indeks glikemiczny niż ugotowany do miękkości. Dania z makaronem i kurczakiem można wzbogać warzywnymi dodatkami. Najlepsze kompozycje smaków to makaron z kurczakiem i szpinakiem oraz makaron z kurczakiem i brokułami. Delikatna pierś kurczaka z makaronem tworzy wybornie trio z zielonym pesto. Przygotowując makaron z pesto i kurczakiem trzeba jednak pamiętać, że sosu nie należy podgrzewać. Bazylia, która jest jednym ze składników zielonego pesto, w wysokiej temperaturze staje się gorzka i zmienia smak sosu.

Penne z łososiem

Penne z łososiem

Makaron z łososiem to kolejna odsłona obiadu na szybko. Smak dania zmienia się zależnie od rodzaju ryby, która została wykorzystana. Makaron z łososiem wędzonym będzie intensywny w smaku i bardzo aromatyczny. Makaron z łososiem pieczonym to propozycja bardziej subtelna i łagodna w smaku. Penne z łososiem można przygotować na bazie serka mascarpone lub sosu śmietanowego. Wybornie smakuje także makaron z pesto i łososiem. Miłośnicy wyrazistych smaków mogą przygotować makaron z łososiem i rukolą lub makaron z łososiem i kaparami. Rukola i kapary wzmocnią smak ryby i sprawią, że danie będzie pikantniejsze. Łosoś z makaronem to smaczny duet nie tylko w daniach obiadowych, ale też sałatkach i zapiekankach. Najciekawsze zestawienia składników do zapiekanek to: makaron z łososiem i szpinakiem, makaron z łososiem i brokułami, makaron z łososiem i suszonymi pomidorami oraz makaron z łososiem i cukinią.

Penne carbonara

Penne carbonara

Penne carbonara do wariacja nad oryginalnym włoskim przepisem na spaghetti carbonara. Sekretem przepisu na carbonara penne jest prostota. Niezbędne trio składników to: makaron, jajka i boczek. Przepis można też dowolnie urozmaicać, dodając np. czosnek, gałkę muszkatołową, smażoną cebulę lub startą na tarce cukinię.

Penne ze szpinakiem

Penne ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem to połączenie, które zyskuje coraz większe grono entuzjastów. Soczyste zielone liście szpinaku połączone z puszystym makaronem penne to ciekawa odmiana w codziennym jadłospisie. Szpinak z makaronem można przygotować wybierając świeże liście lub łatwo dostępne mrożonki. Oba składniki – makaron i liście szpinaku – doskonale współgrają na talerzu ze słonym serem feta, kurczakiem i pomidorami. Makaron ze szpinakiem i fetą smakuje nie tylko w daniach na ciepło, ale też na zimno, np. w sałatkach. Do eksperymentowania zachęca tez penne z kurczakiem i szpinakiem, które można podawać z sosem śmietankowym lub w formie zapiekanki. Przyrządzając makaron z fetą i szpinakiem, nie ma potrzeby używania soli, ponieważ ser feta jest słony, a szpinak jest warzywem, które łatwo można przesolić.

s

s

Makaron penne lubi wyraziste dodatki, ale wybornie smakuje też w wydaniu na słodko lub zanurzony w łagodnym sosie śmietanowym. Sosy do makaronów powinny mieć gęstą konsystencję, która sprawi, że sos nie będzie spływać z makaronu, a otuli każdą rurkę penne. Do zagęszczenia sosu śmietanowego można użyć, np. serków topionych. Makaron w sosie śmietanowym najlepiej podawać z kawałkami usmażonego kurczaka i ugotowanymi na parze warzywami. Najsmaczniejsze kulinarne zestawy to: makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym, makaron z brokułami w sosie śmietanowym, makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym oraz makaron ze szparagami w sosie śmietanowym.

Makaron z brokułami

Makaron z brokułami

Brokuły to warzywa, które warto wykorzystać do rozmaitych potraw. Jedną z nich jest klasyczny makaron z kurczakiem. Połączenie drobiu i warzyw to świetny patent na zdrowy i dietetyczny obiad. Inną opcją jest zrobienie brokułów w sosie śmietanowym lub serowym. Są bardziej kaloryczne, ale niezwykle smaczne, dlatego warto czasem zrobić małe odstępstwo od diety. Szczególnie, kiedy do przygotowania sosu wybierze się wysokiej jakości sery, które wzbogacą smak brokułów!

Makaron z borowikami

Makaron z borowikami

Makaron z borowikami to wyjątkowe danie o leśnym smaku i aromacie. Do jego przygotowania wystarczy kilka składników-ulubiony makaron, kilka prawdziwków, cebula, kremowa śmietana i przyprawy. Mimo swojej prostoty danie to smakuje wyśmienicie, jeśli raz go spróbujemy będziemy do niego wracać ponownie nie raz. Makaron z prawdziwkami to dobry pomysł na danie obiadowe lub na kolacje we dwoje.

Penne z tuńczykiem

Penne z tuńczykiem

Tuńczyk z makaronem to pomysł na intensywne w smaku danie, które można przygotować zaledwie w 15 minut. Makaron z tuńczykiem najczęściej przygotowywany jest z pomidorami z puszki lub z oliwkami. Przygotowując danie tuńczyka należy dokładnie odcedzić z zalewy, aby sos nie był zbyt rzadki. Do dań z makaronem, najlepiej wybierać tuńczyka rozdrobnionego, który dobrze połączy się z pozostałymi składnikami.

Znaleźliśmy 373 przepisów w kategorii Penne