xxKatherinee

xxKatherinee

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 99]

Penne z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam makaron, mój synek też, pod każdą postacią. Tym razem makaron penne z soczewicą z dodatkiem koncentratu, cebuli i ziół. Smaczne i pożywne danie.

Penne z soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Penne z soczewicą

 

  • 250g makaronu penne
  • 200g czerwonej soczewicy
  • słoiczek koncentratu pomidorowego (190g)
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl. przegotowanej wody
  • łyżeczka cukru
  • przyprawy : sól, pieprz, oregano (dałam zioła prowansalskie)
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Penne z soczewicą
Ziarna soczewicę zalewam wodą, odstawiam na kilka godzin do namoczenia. Gotuję do miękkości ok.15min, odcedzam na sicie. (można użyć również soczewicy z puszki) Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu al dente. Obraną cebulę kroję w kostkę, podsmażam razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przesmażoną cebulę przekładam do garnka. Dodaję soczewicę, koncentrat pomidorowy, wodę i cukier, mieszam. Następnie całość zagotowuję i doprawiam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zestawiam z ognia. Na koniec do garnka wrzucam makaron, mieszam z soczewicą i przekładam na talerz.
Penne z soczewicą
Soczewicę namaczam następnie gotuję do miekkości
Penne z soczewicą
Makaron penne gotuję w osolonej wodzie al dente
Penne z soczewicą
W garnku gotuję soczewicę z cebulą koncentratem i doprawiam
Penne z soczewicą
Do ugotowanego sosu soczewicowego dodaję makaron, po wymieszaniu podaje