Sposób przygotowania:
Penne razowe w ragu' z soczewicy
-Soczewicę dokładnie wypłukać ,zalać zimną wodą i odstawić na ok. 2 godziny , po czym ugotować z przyprawami do miękkości ,ale tak by ziarenka zachowały swój kształt i nie rosypywały się /najlepiej al dente , u mnie ok.25 min/.
-Na głęboką patelnię lub do rondelka wlać oliwę , dodać posiekaną cebulę i czosnek, lekko zeszklić.
-Marchewkę i seler pokroić w drobniutką kosteczkę , połączyć z cebulą i podsmażyć razem kilka minut. -Dodać bulion warzywny i sos pomidorowy, gotować ok.5-10 minut do wyparowania nadmiaru płynu i otrzymania właściwej konsystecji sosu.
-Ugotowaną , przecedzoną soczewicę wsypać do gotującego się sosu, delikatnie wymieszać i podgotować chwilę , doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą.
-Ugotowany makaron/ al dente/ przecedzić i wsypać do gorącego sosu. - Starannie wymieszać i przełożyć na talerze. -Udekorować zieleniną . -Można posypać startym parmezanem.
* do sosu można użyć soczewicę z puszki lub kartonu
* doskonałym dodatkiem do gotowanego sosu jest lampka czerwonego wina
gęstość sosu uregulować bulionem w/g uznania
-Na głęboką patelnię lub do rondelka wlać oliwę , dodać posiekaną cebulę i czosnek, lekko zeszklić.
-Marchewkę i seler pokroić w drobniutką kosteczkę , połączyć z cebulą i podsmażyć razem kilka minut. -Dodać bulion warzywny i sos pomidorowy, gotować ok.5-10 minut do wyparowania nadmiaru płynu i otrzymania właściwej konsystecji sosu.
-Ugotowaną , przecedzoną soczewicę wsypać do gotującego się sosu, delikatnie wymieszać i podgotować chwilę , doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą.
-Ugotowany makaron/ al dente/ przecedzić i wsypać do gorącego sosu. - Starannie wymieszać i przełożyć na talerze. -Udekorować zieleniną . -Można posypać startym parmezanem.
* do sosu można użyć soczewicę z puszki lub kartonu
* doskonałym dodatkiem do gotowanego sosu jest lampka czerwonego wina
gęstość sosu uregulować bulionem w/g uznania