natalka1107@o2.pl

natalka1107@o2.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Penne z soczewicą.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonałe danie dla wegetarianin.

Penne z soczewicą.

Składniki:

Penne z soczewicą.

 

  • 250 g. makaronu penne (rurki)
  • 1 cebula
  • 200 g. soczewicy
  • 250 g. koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • oregano
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Penne z soczewicą.
1.Soczewicę moczyć kilka godzin w zimnej wodzie. Następnie ugotować ją do miękkości i odcedzić. Można też użyć soczewicy z puszki.
2.Makaron ugotować w osolonej wodzie. Przepłukać zimną wodą i odcedzić.
3.Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przełożyć do rondla.
4.Do usmażonej cebuli i czosnku dodać soczewicę, koncentrat pomidorowy, wodę oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Makaron polać sosem pomidorowym z soczewicą.