Sposób przygotowania:
Penne z soczewicą.
1.Soczewicę moczyć kilka godzin w zimnej wodzie. Następnie ugotować ją do miękkości i odcedzić. Można też użyć soczewicy z puszki.
2.Makaron ugotować w osolonej wodzie. Przepłukać zimną wodą i odcedzić.
3.Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przełożyć do rondla.
4.Do usmażonej cebuli i czosnku dodać soczewicę, koncentrat pomidorowy, wodę oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Makaron polać sosem pomidorowym z soczewicą.
2.Makaron ugotować w osolonej wodzie. Przepłukać zimną wodą i odcedzić.
3.Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przełożyć do rondla.
4.Do usmażonej cebuli i czosnku dodać soczewicę, koncentrat pomidorowy, wodę oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Makaron polać sosem pomidorowym z soczewicą.