klaudia 826

klaudia 826

Kuchcik
[Przepisów: 7]

Pestkowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dość szybkie ciasto, które posmakuje każdemu łakomczuchowi. :)

Pestkowiec

Składniki:

Pestkowiec

 

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru + 2-3 łyż. do owoców + 3-4 łyżki do białek
  • 3 żółtka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • się te z pestką ale truskawki czy jagody też mogą być, a najlepiej wymieszać kilka rodzajów owoców)
  • 3 białka

 

 

Sposób przygotowania:

Pestkowiec
Na stolnicę wsypuję mąkę, 3/4 szkl. cukru, proszek do pieczenia. Mieszam nożem. Dodaję pokrojoną w kostkę margarynę i żółtka. Całość zagniatam. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, wkładam do lodówki na pół godziny. W czasie f=gdy ciasto leżakuje w lodówce, szykuję owoce. Myję je i dryluję. Do wypestkowanych (bądź tylko umytych) owoców dosypuję cukier i mieszam. Ciasto wyjmuję z lodówki, odkrawam 1/4 , resztą wykładam wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blachę o rozmiarach 25cm x30 cm. Na ciasto układam owoce w cukrze. Na owoce układam bezę ( 3 białka ubijam z cukrem na sztywną pianę), bezę nastomiast posypuję kruszonką z reszty ciasta. Ciasto piekę w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem przez 45-50 minut.