Sposób przygotowania:
Pestkowiec
Na stolnicę wsypuję mąkę, 3/4 szkl. cukru, proszek do pieczenia. Mieszam nożem. Dodaję pokrojoną w kostkę margarynę i żółtka. Całość zagniatam. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, wkładam do lodówki na pół godziny. W czasie f=gdy ciasto leżakuje w lodówce, szykuję owoce. Myję je i dryluję. Do wypestkowanych (bądź tylko umytych) owoców dosypuję cukier i mieszam. Ciasto wyjmuję z lodówki, odkrawam 1/4 , resztą wykładam wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blachę o rozmiarach 25cm x30 cm. Na ciasto układam owoce w cukrze. Na owoce układam bezę ( 3 białka ubijam z cukrem na sztywną pianę), bezę nastomiast posypuję kruszonką z reszty ciasta. Ciasto piekę w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem przez 45-50 minut.