anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Pesto z bazylii ze słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Domowe pesto, w którym orzeszki pinii zamieniłam nasionami słonecznika, który jest zdecydowanie od nich tańszy.

Pesto z bazylii ze słonecznikiem

Składniki:

Pesto z bazylii ze słonecznikiem

 

  • bazylia same listki 150 g
  • słonecznik nasiona 100 g
  • czosnek 1 główka
  • parmezan tarty ½ szk.
  • oliwa extra virgin ½ szk.
  • szczypta soli do smaku
  • plus dodatkowa oliwa do wlania do słoiczków

 

Sposób przygotowania:

Pesto z bazylii ze słonecznikiem
Bazylię umytą i osuszoną przekładam do dzbanka blendera, dodaję ziarna słonecznika i przeciśnięty przez praskę czosnek i miksuję. Dodaję tarty parmezan, sól i oliwę z oliwek i jeszcze przez moment miksuję do uzyskania właściwej konsystencji.
Wkładam do słoiczków i wlewam warstwę oliwy, dzięki której pesto nie zmienia koloru i bardzo dobrze się przechowuje w lodówce do 14 dni.

Tagi:

tarta