Sposób przygotowania:
Ciasto bananowe z galaretką
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać, by składniki się połączyły. Ciasto przelać do formy. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 0,75 szklanki gorącej wody i wystudzić. Banany obrać ze skórki i pokroić w cienkie plastry. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na jasna gładką masę. Dodać do masła banany. Zmiksować. Do masy bananowej wlać zimną lekko galaretkę i ponownie zmiksować. Masę wylać na ciasto i równo rozsmarować. Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody i wystudzić. Białka ubić na sztywno pod koniec wsypać cukier i ubijać aż się rozpuści, następnie wlać zimną lekko tężejącą galaretkę i zmiksować. Od razu wylać masę z białek na masę bananową rozsmarować. Galaretkę truskawkową według informacji na opakowaniu i zimną wylać na górę ciasta. Pozostawić ciasto do stężenia.
Nina W.