edyta337

edyta337

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 231]

Ciasto makowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto Makowiec czyli zawijane ciasto drożdżowe z makiem podawane zazwyczaj na święta Bożego Narodzenia.

Ciasto makowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto makowiec

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto makowiec
1. Do rondelka przekładamy masło, mleko oraz cukier i podgrzewamy do rozpuszczenia się masła. Odkładamy do ostygnięcia.

2. Ucieramy dwa żółtka i drożdże. Dodajemy wcześniej przygotowane ciepłe mleko z masłem oraz dodajemy przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto.

5. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

6. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, rozwałkowujemy, nakładamy masę makową i zawijamy w rulon. 

7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 40 minut. 

Masa makowa. 

1. Mak płuczemy i zalewamy gorącym mlekiem. Gotujemy przez 45min.i cały czas mieszamy. 

2. Ugotowany mak odsączamy na sitku i mielimy go dwa razy. 

3. Masło rozpuszczamy z miodem, dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczy oraz aromat. 

4. Mieszamy bakalie z makiem i podgrzewamy przez 15 min. Odstawiamy do ostudzenia. 

5. Żółtka ucieramy z cukrem i mieszamy z ostudzonym makiem. 

6. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy oraz mieszamy wszystko.
Ciasto Makowiec
Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i czekamy do wyrośnięcia
Ciasto Makowiec
Rozwałkowane ciasto możemy posmarować białkiem lub rozczynem aby ciasto się nie rozwarstwiało
Ciasto Makowiec
Nakładamy wcześniej przygotowaną masą makową
Ciasto Makowiec
Ciasto zawijamy w rulon i pieczemy około 40 minut