Sposób przygotowania:
Ciasto makowiec
1. Do rondelka przekładamy masło, mleko oraz cukier i podgrzewamy do rozpuszczenia się masła. Odkładamy do ostygnięcia.
2. Ucieramy dwa żółtka i drożdże. Dodajemy wcześniej przygotowane ciepłe mleko z masłem oraz dodajemy przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto.
5. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
6. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, rozwałkowujemy, nakładamy masę makową i zawijamy w rulon.
7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 40 minut.
Masa makowa.
1. Mak płuczemy i zalewamy gorącym mlekiem. Gotujemy przez 45min.i cały czas mieszamy.
2. Ugotowany mak odsączamy na sitku i mielimy go dwa razy.
3. Masło rozpuszczamy z miodem, dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczy oraz aromat.
4. Mieszamy bakalie z makiem i podgrzewamy przez 15 min. Odstawiamy do ostudzenia.
5. Żółtka ucieramy z cukrem i mieszamy z ostudzonym makiem.
6. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy oraz mieszamy wszystko.
2. Ucieramy dwa żółtka i drożdże. Dodajemy wcześniej przygotowane ciepłe mleko z masłem oraz dodajemy przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto.
5. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
6. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, rozwałkowujemy, nakładamy masę makową i zawijamy w rulon.
7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 40 minut.
Masa makowa.
1. Mak płuczemy i zalewamy gorącym mlekiem. Gotujemy przez 45min.i cały czas mieszamy.
2. Ugotowany mak odsączamy na sitku i mielimy go dwa razy.
3. Masło rozpuszczamy z miodem, dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczy oraz aromat.
4. Mieszamy bakalie z makiem i podgrzewamy przez 15 min. Odstawiamy do ostudzenia.
5. Żółtka ucieramy z cukrem i mieszamy z ostudzonym makiem.
6. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy oraz mieszamy wszystko.