Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Piernikowe ciasto bez jajek z suszonymi śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jest to bardzo pyszne ciasto. Niezwykle puchate i wilgotne, niezapychające. Pachnie piernikiem i śliwkami suszonymi. Polecam na świąteczny stół.

Piernikowe ciasto bez jajek z suszonymi śliwkami

Składniki:

Piernikowe ciasto bez jajek z suszonymi śliwkami

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 małe łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 lekko kopiaste łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 przyprawa do piernika
  • 2 szklanki mleka
  • pół szklanki oleju
  • 4 łyżki powidła śliwkowego

Dodatkowo:

  • 150 g śliwek suszonych
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Sposób przygotowania:

Piernikowe ciasto bez jajek z suszonymi śliwkami

Wykonanie ciasta:

Piernikowe ciasto bez jajek z suszonymi śliwkami
Z podanych składników wykonujemy ciasto na piernik.

Ciasto: Do miski wlewamy płynne składniki mleko i olej, wsypujemy oba cukry, dodajemy powidło śliwkowe i mieszamy ,,rózgą'' przez kilka minut, tak, żeby składniki dobrze się wymieszały, następnie stopniowo wsypujemy mąką przesianą z sodą oczyszczoną i kakao.

Wykonanie ciasta:

Piernikowe ciasto bez jajek z suszonymi śliwkami
Do ciasta dodajemy pokrojone śliwki i przyprawę.

Ciasto: Na koniec do ciasta dodajemy przyprawę do piernika i śliwki suszone drobno pokrojone. Dokładnie mieszamy.

Do pieczenia:

Piernikowe ciasto bez jajek z suszonymi śliwkami
Następnie wykładamy ciasto do blaszki do pieczenia.

Do pieczenia: Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Piernikowe ciasto bez jajek z suszonymi śliwkami
Ciasto pieczemy do suchego patyczka i studzimy.

Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone dokładnie studzimy.

Podanie i rady:

Piernikowe ciasto bez jajek z suszonymi śliwkami
Ciasto kroimy w kostki, oprószamy cukrem pudrem i podajemy.

Podanie: Gotowe ciasto kroimy, oprószamy cukrem pudrem i podajemy.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 16 porcji.
Foremka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.


Tagi:

okazje ciasto