Sposób przygotowania:
Piernikowe ciasto bez jajek z suszonymi śliwkamiWykonanie ciasta:
Ciasto: Do miski wlewamy płynne składniki mleko i olej, wsypujemy oba cukry, dodajemy powidło śliwkowe i mieszamy ,,rózgą'' przez kilka minut, tak, żeby składniki dobrze się wymieszały, następnie stopniowo wsypujemy mąką przesianą z sodą oczyszczoną i kakao.
Wykonanie ciasta:
Ciasto: Na koniec do ciasta dodajemy przyprawę do piernika i śliwki suszone drobno pokrojone. Dokładnie mieszamy.
Do pieczenia:
Do pieczenia: Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczenie:
Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone dokładnie studzimy.
Podanie i rady:
Podanie: Gotowe ciasto kroimy, oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 16 porcji.
Foremka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.