nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Pianka z mleka skondensowanego i z galaretek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Lekka pianka, którą łatwo się przygotowuje, jest także szybka do zrobienia, sprawnie się ją robi, trzeba tylko nieco dłużej poczekać, aż stężeje. Świetna propozycja na lekki deser w ciepłe dni.

Pianka z mleka skondensowanego i z galaretek Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pianka z mleka skondensowanego i z galaretek

 

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
  • 750ml wrzątku

Sposób przygotowania:

Pianka z mleka skondensowanego i z galaretek
Każdą z galaretek przesypać do osobnego naczynia i zalać 1 szklanką - 250ml gorącej, wrzącej wody. Rozmieszać galaretki zalane wodą. Odstawić zalane galaretki do ostygnięcia. Uprzednio dobrze schłodzone w lodówce słodzone mleko skondensowane przelać do misy miksera i miksować je, by się spieniło, nabrało bardziej płynnej, piankowatej konsystencji. Zmiksowane mleko podzielić na trzy części. Gdy galaretki będą już chłodniejsze, ale nie zaczną jeszcze tężeć dolać do każdej z galaretek po jednej części zmiksowanego mleka skondensowanego. Każdą galaretkę z dolanym mlekiem zmiksować, by galaretka i mleko się połączyły. Do niedużej tortownicy nalewać na zmianę po kilka łyżek każdej z galaretek zmiksowanej ze skondensowanym mlekiem na zmianę mieszając trzy różne kolory, postępować tak do wyczerpania galaretkowo - mlecznych mieszanek. Tortownicę z przelanymi mlecznymi galaretkami odstawić do lodówki do stężenia. Pianka szybko tężeje, dość szybko jest gotowa do spożycia, tym sposobem powstaje lekki i fantazyjny deser.
Pianka z mleka skondensowanego i z galaretek
Każda z galaretek zmiksowana ze skondensowanym mlekiem z puszki.
Pianka z mleka skondensowanego i z galaretek
Zmiksowane z mlekiem galaretki przelane do tortownicy tuż przed wstawieniem tortownicy do lodówki.