jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Pianka wiśniowa 4

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ekspresowe puszyste ciacho-pianka z wiśniami, w sam raz na niedzielny podwieczorek.

Pianka wiśniowa 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pianka wiśniowa 4

 

  • 300 ml mleka skondensowanego
  • 1 galaretka wiśniowa
  • opakowanie wiśni mrożonych
  • 5-7 dag białej czekolady
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • żelki wiśniowe
  • listki mięty do dekoracji

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pianka wiśniowa 4
Odmrażamy wiśnie, zlewamy sok do garnuszka. Na soku rozpuścimy galaretkę - powinno go być pół szklanki. Braki uzupełniamy wodą. Wsypujemy do soku galaretkę i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie siekamy biała czekoladę. Wysypujemy dno 1 łyżką kokosu, by pianka nie przywarła do dna. Garnek z sokiem z galaretką wstawiamy na ogień i podgrzewamy powoli mieszając do chwili, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Odstawiamy ją do ostudzenia. Ubijamy mleko skondensowane na sztywna pianę, dodajemy tężejącą galaretkę nie przerywając ubijania. Gdy składniki się połączą dodajemy wiśnie i czekoladę - mieszamy. Wykładamy masę do foremki, dekorujemy górę żelkami i wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Wyjmujemy piankę z foremki okrawając brzegi nożem. Osypujemy brzegi wiórkami , dekorujemy górę listkami mięty.
Pianka wiśniowa 4
Odmrażamy wiśnie, zlewamy sok do garnuszka.
Pianka wiśniowa 4
W tym czasiegdy galaretka pęcznieje siekamy biała czekoladę.
Pianka wiśniowa 4
Garnek z sokiem z galaretką wstawiamy na ogień i podgrzewamy powoli mieszając do chwili, aż galaretka całkowicie się rozpuści.
Pianka wiśniowa 4
Wykładamy masę do foremki, dekorujemy górę żelkami i wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.

Tagi:

czekolada