Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1144]

Piaskowe ciasteczka z orzechami włoskimi bez jajek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 140
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasteczka niezwykle kuszą samym swoim zapachem. Są takie orzechowe i przyjemnie kruche, że po prostu rozpuszczają się w ustach. Z pewnością poprawią humor małym i dużym łasuchom.

Piaskowe ciasteczka z orzechami włoskimi bez jajek

Składniki:

Piaskowe ciasteczka z orzechami włoskimi bez jajek

Około 13 sztuk:

  • 100 g orzechów włoskich (waga bez łupinek)
  • 100 g mąki jaglanej
  • 50 g mąki z tapioki/ziemniaczanej
  • 100 g masła/margaryny
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Piaskowe ciasteczka z orzechami włoskimi bez jajek

Orzechy:

Piaskowe ciasteczka z orzechami włoskimi bez jajek
W zmielonych orzechach mogą pozostać ich większe kawałki.

Podprażone orzechy zmielić blenderem lub w młynku do mielenia kawy.

Masa:

Piaskowe ciasteczka z orzechami włoskimi bez jajek
Jeśli nie jesteście na diecie bezglutenowej to zamiast mąki jaglanej można również użyć mąki pszennej, orkiszowej lub nawet żytniej.

Wszystkie składniki przełożyć do miski i następnie wymieszać za pomocą dłoni na jednolitą konsystencję.

Formowanie:

Piaskowe ciasteczka z orzechami włoskimi bez jajek
Wzorek na ciastkach zatrzymuje swój kształt.

Z ciasta należy uformować kulki wielkością przypominające średni orzecha włoski.

Każdą z nich dość sporo spłaszczyć i zachowując odstępy umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
(Dodatkowo ciastka spłaszczałam tłuczkiem do mięsa i w ten sposób powstał ciekawy wzorek.)

Pieczenie:

Piaskowe ciasteczka z orzechami włoskimi bez jajek
Ciasteczka najlepiej ostudzić na kratce.

Ciasteczka wstawić do rozgrzanego piekarnika i przez około 15-17 minut w temperaturze 180 stopni.