joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Kruche ciasteczka z orzechami i migdałami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 50
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Na świątecznym stole nie może zabraknąć ciasteczek do chrupania. Te są niezwykle kruche i dzięki orzechom i migdałom smakują wyjątkowo.

Kruche ciasteczka z orzechami i migdałami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kruche ciasteczka z orzechami i migdałami

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka z orzechami i migdałami
Mąkę i cukier puder przesiać, dodać szczyptę soli, margarynę i posiekać. na koniec dodać żółtko i szybko zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Układać na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i udekorować orzechami i migdalami. Ciasteczka piec do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i ostudzić.
Kruche ciasteczka z orzechami i migdałami
Migdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki
Kruche ciasteczka z orzechami i migdałami
Składniki na ciasto posiekać, zagnieść gładkie ciasto
Kruche ciasteczka z orzechami i migdałami
Ciasteczka posmarować rozbełtanym jajkiem, upiec