Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Pieczarki faszerowane mięsem i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Przekąska ta jest idealna zarówno na spotkanie w gronie przyjaciół jak i na kolację w kręgu rodzinnym.

Pieczarki faszerowane mięsem i papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczarki faszerowane mięsem i papryką

 

  • 4 pieczarki
  • 2 łyżki mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 plastry papryki czerwonej
  • 2 plastry cebuli białej
  • olej
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka tartej mozzarelli
  • szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pieczarki faszerowane mięsem i papryką
Pieczarki obieramy, usuwamy nóżki, kapelusze pozostawiamy w całości. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę, szklimy ją i dodajemy mięso mielone, podsmażamy. Przekładamy mięso do miseczki, dodajemy pokrojona paprykę - doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Farszem nadziewamy pieczarki. Posypujemy tartą mozzarellą. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 20-25 minut. Potajemy posypując szczypiorkiem.
Pieczarki faszerowane mięsem i papryką
Etap 1 do mięsa podsmazonego z cebula dodajemy paprykę i doprawiamy
Pieczarki faszerowane mięsem i papryką
Etap 2 farsz dokładnie mieszamy do połaczenia składników
Pieczarki faszerowane mięsem i papryką
Etap 3 uzyskanym farszem nadziewamy pieczarki
Pieczarki faszerowane mięsem i papryką
Etap 4 posypujemy pieczarki tartą mozzarellą i zapiekamy