Sposób przygotowania:
Grillowane pieczarki faszerowane mięsem
Pieczarki oczyszczamy – kapelusze odcinamy od trzonku, odkładamy na bok. Trzonki grzybów kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i przesmażamy na niej mięso. Przesmażone mięso przekładamy na talerz a na tej samej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i przesmażamy na niej przez 1 minutę posiekaną w kostkę cebulę i ząbek czosnku. Do cebuli dodajemy pokrojone trzonki pieczarek i smażymy 5 minut. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojonego drobno (pozbawionego skórki i gniazd nasiennych ) pomidora.
Tak przygotowane warzywa łączymy z przesmażonym mięsem – mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a także posiekanym drobno tymiankiem. Do mięsa wbijamy jajko i wszystko jeszcze raz starannie mieszamy.
Kapelusze pieczarek lekko solimy i pieprzymy i do każdego kapelusza kładziemy farsz. Na wierzchu każdego kapelusza kładziemy kawałek sera.
Tak przygotowane pieczarki grillujemy około 10-15 minut. Pieczarki można upiec również w piekarniku w temp. 180 stopnie przez 7-10 minut.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i przesmażamy na niej mięso. Przesmażone mięso przekładamy na talerz a na tej samej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i przesmażamy na niej przez 1 minutę posiekaną w kostkę cebulę i ząbek czosnku. Do cebuli dodajemy pokrojone trzonki pieczarek i smażymy 5 minut. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojonego drobno (pozbawionego skórki i gniazd nasiennych ) pomidora.
Tak przygotowane warzywa łączymy z przesmażonym mięsem – mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a także posiekanym drobno tymiankiem. Do mięsa wbijamy jajko i wszystko jeszcze raz starannie mieszamy.
Kapelusze pieczarek lekko solimy i pieprzymy i do każdego kapelusza kładziemy farsz. Na wierzchu każdego kapelusza kładziemy kawałek sera.
Tak przygotowane pieczarki grillujemy około 10-15 minut. Pieczarki można upiec również w piekarniku w temp. 180 stopnie przez 7-10 minut.