Sposób przygotowania:
Pieczarki faszerowane po bolońskuPrzygotowanie farszu

Z pieczarek odkrój trzonki. Trzonki oczyść i pokrój w małą kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelnię z odrobiną oleju przełóż mięso mielone, cebulę i pokrojone trzonki z pieczarek.
Smaż około 5 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i smaż jeszcze 3 minuty. Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem oraz bazylią.
Przygotowanie pieczarek

Kapelusze pieczarek posmaruj dookoła olejem.
Faszerowanie

Wgłębienia w kapeluszach wypełnij przygotowanym farszem. Ser żółty pokrój w paski. Kawałki sera ułóż na wierzchu pieczarek.
Pieczenie

Pieczarki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Obok rozłóż kawałki masła. Naczynie przykryj. Pieczarki piecz 35 minut w temperaturze 170 stopni.