migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Pieczarki faszerowane otulone boczkiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pieczarki faszerowane i otulone boczkiem możemy podać jako przekąskę ale również jako danie obiadowe. Z pieczonym ziemniaczkami i pomidorkami czy surówka stworzą pyszny obiadek.

Pieczarki faszerowane otulone boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczarki faszerowane otulone boczkiem

 

  • 12 dużych pieczarek (o średnicy ok 6-7 cm)
  • 1 duża cebula
  • 1 mała cukinia, dałam żółtą (ok 200 g )
  • 400 g mięsa mielonego, u mnie z udźca indyka
  • sól,pieprz
  • olej do smażenia
  • 12 plastrów boczku wędzonego

Sposób przygotowania:

Pieczarki faszerowane otulone boczkiem
Cukinię umyć, odkroić końcówki i zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i odłożyć na sito aby sok ociekał.

Z pieczarek usunąć ogonki. Wnętrze pieczarek oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Pieczarki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ogonki pieczarek pokroić w drobną kostkę. Również w drobną kostkę pokroić cebulę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Zeszklić cebulę, następnie dodać pokrojone ogonki pieczarek. Smażyć aż zmiękną i odparują wodę. Przestudzić.

Do mięsa mielonego dodać przesmażone ogonki z cebulą. Cukinię odcisnąć dobrze z soku i także dodać do mięsa. Wszystko dokładnie wyrobić. Do smaku doprawić solą i pieprzem.

Mięsną masą wypełnić pieczarki. Każda pieczarkę owinąć plastrem boczku. Blaszkę z pieczarkami wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25-20 minut aż pieczarki zmiękną.
Pieczarki faszerowane otulone boczkiem
Z pieczarek usunąć ogonki. Wnętrze pieczarek oprószyć delikatnie solą i pieprzem.
Pieczarki faszerowane otulone boczkiem
Ogonki pieczarek pokroić w drobną kostkę. Również w drobną kostkę pokroić cebulę.
Pieczarki faszerowane otulone boczkiem
Do miesa mielonego dodać przesmażone ogonki z cebulą. Cukinię odcisnąć dobrze z soku i także dodać do mięsa.
Pieczarki faszerowane otulone boczkiem
Mięsną masą wypełnić pieczarki. Każda pieczarkę owinąć plastrem boczku.