gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Pieczarki smażone w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotowane pieczarki w cieście podaję jako przekąskę gdy spodziewam się gości. Polecam - są pyszne.

Pieczarki smażone w cieście

Składniki:

Pieczarki smażone w cieście

 

Sposób przygotowania:

Pieczarki smażone w cieście

ETAP 1:

Pieczarki smażone w cieście
Pieczarki obieramy i odcinamy im ogonki.

Pieczarki obieramy, odcinamy ogonki.

ETAP 2:

Pieczarki smażone w cieście
Pieczarki gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie.

Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

ETAP 3:

Pieczarki smażone w cieście
Ugotowane pieczarki odcedzamy i studzimy.

Odcedzamy i studzimy.

ETAP 4:

Pieczarki smażone w cieście
W przygotowanej masie maczamy pieczarki.

W wysokim naczyniu roztrzepujemy jajka z oba mąkami i przyprawami. Masę wylewamy do miseczki i maczamy w niej pieczarki.

ETAP 5:

Pieczarki smażone w cieście
Pieczarki smżymy na rozgrzanym oleju we frytkownicy.

Pieczarki w cieście smażymy na głębokim oleju (ja smażyłam w frytkownicy), aż się zrumienią. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

ETAP 6:

Pieczarki smażone w cieście
Majonez mieszamy z ketchupem, przekładamy na talerzyk.

W małej miseczce mieszamy majonez z ketchupem. Sos wykładamy na mały talerzyk, który układamy po środku dużego talerza, wokół układamy usmażone pieczarki.