Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Śledzie pod pierzynką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Prosta i pyszna sałatka ze śledziami, jabłkami i cebulą z dodatkiem majonezu. Słodycz jabłek, cebuli i ostry smak śledzi czyni sałatkę pyszna. Polecam!

Śledzie pod pierzynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledzie pod pierzynką

 

  • 400 g śledzi w oleju
  • 4 średniej wielkości, winne jabłka
  • 2 duże cebule
  • pieprz
  • majonez
  • zielenina do dekoracji

Sposób przygotowania:

Śledzie pod pierzynką
Śledzie odsączyć z oleju, pokroić w kostkę. Cebule pokroić w kostkę, sparzyć wrzątkiem, odcedzić.

Jabłka umyć, obrać ze skorki, zetrzeć na grubych oczkach. Cebule i jabłka połączyć z majonezem, doprawić do smaku pieprzem.

W naczyniu układać warstwami najpierw śledzie, potem jabłka z cebulą i majonezem. Udekorować zieleniną.

Przed podaniem schłodzić w lodowce. Smacznego
Śledzie pod pierzynką
Śledzie odsączyć z oleju i pokroić w kostkę
Śledzie pod pierzynką
Cebule pokroić, sparzyć wrzątkiem, odcedzić
Śledzie pod pierzynką
Cebule połączyć ze startymi jabłkami i majonezem
Śledzie pod pierzynką
W naczyniu lub salaterkach układać warstwami sledzie i jablka z cebula i majonezem