Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pieczarki w piwnym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Do ciasta można dodać odrobinę ostrej mielonej papryki.

Pieczarki w piwnym cieście

Składniki:

Pieczarki w piwnym cieście

 

Sposób przygotowania:

Pieczarki w piwnym cieście
Pieczarki umyć osuszyć w papierowym ręczniku, odciąć nóżki, pozostawiając same kapelusze. Do miski wlać piwo, oliwę, dodać żółtka, sól, pieprz i mąkę, dokładnie zmiksować. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wmieszać. Przygotowane kapelusze pieczarek zanurzać w cieście i smażyć na mocno rozgrzanym głębokim tłuszczu. Podawać jako przekąska lub dodatek do obiadu.