wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Pieczarkowa na ostro

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupa pieczarkowa zazwyczaj kojarzy nam się z łagodniejszym smakiem. Żeby ją trochę ''ożywic'' dodałam paprykę chili. Efekt był ''gorący''...

Pieczarkowa na ostro

Składniki:

Pieczarkowa na ostro

 

  • 2 skrzydełka z kurczaka;
  • 250 g pieczarek
  • 2 spore marchewki;
  • 2-3 papryczki chili;
  • odrobinka papryki mielonej chili;
  • 4 duże ziemniaki;
  • 1 duża cebula;
  • zielona pietruszka;
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Pieczarkowa na ostro
Skrzydelka z kurczaka oplukac pod biezaca woda. Wlozyc do garnka. Pieczarki obrac, oplukac delikatnie, dodac do skrzydelek z kurczaka, zalac woda. Gotowac na niewielkim ogniu. Papryke chili oplukac, pokroic w kostke, marchewke zetrzec na jarzynowej tarce. Cebule obrac, pokroic w polpasterki. Razem z marchewka i papryka podsmazyc ja na niewielkiej ilosci oliwy z oliwek. Lekko podsmazone warzywa dodac do garnka z zupa. Dodac szczypte ostrej papryki mielonej. Gdy zupa sie gotuje obrac ziemniaki, pokroic je w kostke, dolozyc do zupy. Gotowac wszystko do miekkosci. Po ugotowaniu zdjac zupe z ognia, podprawic smietana lub jogurtem, posypac natka pietruszki. podawac z grzankami z bulki, lub swieza bagietka. Pychotka!!!