Taniedanie

Taniedanie

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Pieczeń po żydowsku z mielonego mięsa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Proste danie na ciepły obiad lub zimną przekąskę

Pieczeń po żydowsku z mielonego mięsa

Składniki:

Pieczeń po żydowsku z mielonego mięsa

 

  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 2 jaja
  • 10 dag macy lub 1 bułka
  • 2 ząbki czosnku
  • olej, sól pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczeń po żydowsku z mielonego mięsa
Macę (lub bułkę) namoczyć w zimnej wodzie, dokładnie odcisnąć i przepuścić przez maszynkę. Dodać do zmielonego mięsa. Może być mięso wołowo-wieprzowe, ale to już nie będzie po żydowsku, choć równie smakowite. Cebulkę drobno pokroić, zrumienić na patelni i również dodać do mięsa. Wbić jaja, wycisnąć czosnek, przyprawić tylko solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Ułożyć w foremce wysmarowanej olejem. Wygładzić wierzch i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 1 godziny. Podać z ziemniakami i dodatkami jako gorące danie lub później jako zimną przekąskę. Zimne pokroić w plasterki, doskonale smakuje położone na chleb z masłem.