Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Pieczeń rzymska z niespodzianką

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Naprawdę warto spróbować,polecam!

Pieczeń rzymska z niespodzianką

Składniki:

Pieczeń rzymska z niespodzianką

 

  • 75dag.mięsa mielonego,
  • 2czerstwe bułeczki,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 5dag.sezamu,
  • 20dag.sera feta,
  • 2jajka,
  • 1łyżka musztardy,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 50dag pomidorków koktajlowych,
  • 2 pory,
  • sól i pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń rzymska z niespodzianką
Bułki namoczyć w wodzie,cebulę pokroić w kosteczkę,papryki pokroić na ćwiartki i zdjąć skórki(za pomocą obieraka do warzyw),ser feta przekroić wzdłuż na pół.Sezam uprażyć na patelni bez tłuszczu,mieszając aby się nie przypalił.Namoczone bułki odcisnąć,dodać do mięsa mielonego razem z jajkiem,cebulą,natką pietruszki i musztardą,wszystko dokładnie wymieszać,przyprawić solą i pieprzem.Masę mięsna podzielić na 3 części,jedną rozsmarować na natłuszczonej oliwą blasze i uformować podłużny bochenek,ułożyć na nim żółtą paprykę i ser feta,przykryć drugą porcją mięsa,na niej ułożyć czerwoną paprykę i przykryć pozostałym mięsem,uformować ponownie bochenek,posypać sezamem i piec ok.40min w 180"C.Pory pokroić w paski i obgotować przez 3min.,odcedzić,wymieszać z pomidorkami,wymieszać z oliwą,przyprawić solą i pieprzem i dodać do mięsa na 10min.przed końcem pieczenia.