Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Pieczeń rzymska z jajkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Klasyka polskiej kuchni, polecam nie tylko na święta. Danie łatwe do przygotowania, które sprawdzi się zarówno do kanapek jak i na obiad.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Składniki:

Pieczeń rzymska z jajkiem

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń rzymska z jajkiem
Kajzerkę namoczyć w wodzie, dobrze odcisnąć. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. W misce wymieszać mięso, cebulkę, wbić jajko, odciśniętą bułkę, chrzan. Doprawić majerankiem, czosnkiem niedźwiedzim, papryką wędzoną, solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić.

Jednorazową foremkę (ok.22-25 cm) lub małą keksówkę posmarować np. masłem i oprószyć bułką tartą. W formie wyłożyć ok. 1/3 mięsa, następnie pośrodku ułożyć jajka - jedno obok drugiego i przykryć resztą mięsa. Docisnąć.

Wierzch posmarować musztardą.

Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok.60 minut.