lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Pieczeń rzymska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jeśli znudzily wam się tradycyjne kotlety mielone warto sięgnąć po ten przepis. Pieczeń jest bardzo soczysta i intensywna w smaku.

Pieczeń rzymska Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczeń rzymska

 

  • 1 kg zmielonej łopatki
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 surowe jajko do mięsa + 7 jajek do środka pieczeni
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka musztardy do mięsa +1 łyżka do posmarowania pieczeni.
  • Sól pieprz
  • Jarzynka
  • Majeranek
  • Olej i bułka tarta do formy

Sposób przygotowania:

Pieczeń rzymska
Jajka gotujemy około 7 minut na półtwardo. Obieramy ze skorupek.

Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy posiekany czosnek oraz cebulę. Następnie wbijamy jajko, dodajemy przyprawy, chrzan oraz musztardę. Wyrabiamy wszystko na gładka masę.

Keksowke (długą) smarujemy olejem i obsypujemy bułka tarta. Na dno kładziemy połowę mięsa, na mięsie ukladamy jajka. Można je trochę wcisnąć w to mięso. Na wierzchu ukladamy resztę mięsa, dociskamy lekko ręka, żeby pieczeń była zwarta i smarujemy musztarda.

Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach.
Pieczeń rzymska
Po upieczeniu pieczeń powinna odpocząć 10 minut.
Pieczeń rzymska
Na dnie keksowki wykładamy mięso, na to jajko i znowu mięso.