eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Pieczeń rzymska Eli ze szpinakiem i jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam świąteczną pieczeń rzymską. Do środka pieczeni włożyłam szpinak i jajka ugotowane na twardo.

Pieczeń rzymska Eli ze szpinakiem i jajkiem

Składniki:

Pieczeń rzymska Eli ze szpinakiem i jajkiem

masa mięsna

dodatki

Sposób przygotowania:

Pieczeń rzymska Eli ze szpinakiem i jajkiem

przygotowanie składników nadzienia

Pieczeń rzymska Eli ze szpinakiem i jajkiem
Przygotować szpinak, jajka na twardo i boczek.

Ugotowane jajka obrać z łupinek i odciąć końcówki. Na patelni roztopić masło, dodać szpinak, sól, pieprz czosnek granulowany i gałkę muszkatołową. Szpinak lekko zblanszować. Przygotować plastry boczku.

przygotowanie cebuli i czosnku

Pieczeń rzymska Eli ze szpinakiem i jajkiem
Cebule pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie pieczeni

Pieczeń rzymska Eli ze szpinakiem i jajkiem
Opłukaną, osuszoną i pokrojoną łopatkę zmielić w maszynce z sitkiem ze średnimi oczkami.

Łopatkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki. Zmielić mięso w maszynce z sitkiem ze średnimi oczkami.

przygotowanie pieczeni cd

Pieczeń rzymska Eli ze szpinakiem i jajkiem
Do mięsa dodać wszystkie składniki i wymieszać.

Do mięsa dodać cebulę, czosnek, jajka, bułkę tartą, przyprawę do mięs, majeranek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i rosół. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

przygotowanie pieczeni cd

Pieczeń rzymska Eli ze szpinakiem i jajkiem

Formę 32 x 12 cm wyłożyć plastrami boczku tak żeby można później przykryć pieczeń, Na boczek wyłożyć masę mięsną do połowy formy.

przygotowanie pieczeni cd

Pieczeń rzymska Eli ze szpinakiem i jajkiem

Na mięso wyłożyć połowę szpinaku.

przygotowanie pieczeni cd

Pieczeń rzymska Eli ze szpinakiem i jajkiem

Na szpinaku ułożyć jajka.

przygotowanie pieczeni cd

Pieczeń rzymska Eli ze szpinakiem i jajkiem

Jajka przykryć resztą szpinaku.

przygotowanie pieczeni cd

Pieczeń rzymska Eli ze szpinakiem i jajkiem

Na wierzch ciasno wyłożyć masę mięsną.

przygotowanie pieczeni cd

Pieczeń rzymska Eli ze szpinakiem i jajkiem

Mięso przykryć boczkiem. Formę z mięsem włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C góra - dół i piec około 80 minut. Pieczeń podawać z chrzanem, ćwikłą lub sosem tatarskim. Smacznego!