Sposób przygotowania:
Pieczeń rzymska Eli ze szpinakiem i jajkiemprzygotowanie składników nadzienia
Ugotowane jajka obrać z łupinek i odciąć końcówki. Na patelni roztopić masło, dodać szpinak, sól, pieprz czosnek granulowany i gałkę muszkatołową. Szpinak lekko zblanszować. Przygotować plastry boczku.
przygotowanie cebuli i czosnku
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie pieczeni
Łopatkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki. Zmielić mięso w maszynce z sitkiem ze średnimi oczkami.
przygotowanie pieczeni cd
Do mięsa dodać cebulę, czosnek, jajka, bułkę tartą, przyprawę do mięs, majeranek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i rosół. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
przygotowanie pieczeni cd
Formę 32 x 12 cm wyłożyć plastrami boczku tak żeby można później przykryć pieczeń, Na boczek wyłożyć masę mięsną do połowy formy.
przygotowanie pieczeni cd
Na mięso wyłożyć połowę szpinaku.
przygotowanie pieczeni cd
Na szpinaku ułożyć jajka.
przygotowanie pieczeni cd
Jajka przykryć resztą szpinaku.
przygotowanie pieczeni cd
Na wierzch ciasno wyłożyć masę mięsną.
przygotowanie pieczeni cd
Mięso przykryć boczkiem. Formę z mięsem włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C góra - dół i piec około 80 minut. Pieczeń podawać z chrzanem, ćwikłą lub sosem tatarskim. Smacznego!