Sposób przygotowania:
Pieczeń rzymska Eli ze szpinakiem i jajkiemprzygotowanie składników nadzienia

Ugotowane jajka obrać z łupinek i odciąć końcówki. Na patelni roztopić masło, dodać szpinak, sól, pieprz czosnek granulowany i gałkę muszkatołową. Szpinak lekko zblanszować. Przygotować plastry boczku.
przygotowanie cebuli i czosnku

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie pieczeni

Łopatkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki. Zmielić mięso w maszynce z sitkiem ze średnimi oczkami.
przygotowanie pieczeni cd

Do mięsa dodać cebulę, czosnek, jajka, bułkę tartą, przyprawę do mięs, majeranek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i rosół. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
przygotowanie pieczeni cd

Formę 32 x 12 cm wyłożyć plastrami boczku tak żeby można później przykryć pieczeń, Na boczek wyłożyć masę mięsną do połowy formy.
przygotowanie pieczeni cd

Na mięso wyłożyć połowę szpinaku.
przygotowanie pieczeni cd

Na szpinaku ułożyć jajka.
przygotowanie pieczeni cd

Jajka przykryć resztą szpinaku.
przygotowanie pieczeni cd

Na wierzch ciasno wyłożyć masę mięsną.
przygotowanie pieczeni cd

Mięso przykryć boczkiem. Formę z mięsem włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C góra - dół i piec około 80 minut. Pieczeń podawać z chrzanem, ćwikłą lub sosem tatarskim. Smacznego!