Sposób przygotowania:
Pieczeń rzymska Eli ze szpinakiem i jajkiemprzygotowanie składników nadzienia
![Pieczeń rzymska Eli ze szpinakiem i jajkiem Pieczeń rzymska Eli ze szpinakiem i jajkiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pieczen-rzymska-eli-ze-szpinakiem-i-jajkiem-536597.jpg)
Ugotowane jajka obrać z łupinek i odciąć końcówki. Na patelni roztopić masło, dodać szpinak, sól, pieprz czosnek granulowany i gałkę muszkatołową. Szpinak lekko zblanszować. Przygotować plastry boczku.
przygotowanie cebuli i czosnku
![Pieczeń rzymska Eli ze szpinakiem i jajkiem Pieczeń rzymska Eli ze szpinakiem i jajkiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pieczen-rzymska-eli-ze-szpinakiem-i-jajkiem-536598.jpg)
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie pieczeni
![Pieczeń rzymska Eli ze szpinakiem i jajkiem Pieczeń rzymska Eli ze szpinakiem i jajkiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pieczen-rzymska-eli-ze-szpinakiem-i-jajkiem-536599.jpg)
Łopatkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki. Zmielić mięso w maszynce z sitkiem ze średnimi oczkami.
przygotowanie pieczeni cd
![Pieczeń rzymska Eli ze szpinakiem i jajkiem Pieczeń rzymska Eli ze szpinakiem i jajkiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pieczen-rzymska-eli-ze-szpinakiem-i-jajkiem-536600.jpg)
Do mięsa dodać cebulę, czosnek, jajka, bułkę tartą, przyprawę do mięs, majeranek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i rosół. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
przygotowanie pieczeni cd
![Pieczeń rzymska Eli ze szpinakiem i jajkiem Pieczeń rzymska Eli ze szpinakiem i jajkiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pieczen-rzymska-eli-ze-szpinakiem-i-jajkiem-536601.jpg)
Formę 32 x 12 cm wyłożyć plastrami boczku tak żeby można później przykryć pieczeń, Na boczek wyłożyć masę mięsną do połowy formy.
przygotowanie pieczeni cd
![Pieczeń rzymska Eli ze szpinakiem i jajkiem Pieczeń rzymska Eli ze szpinakiem i jajkiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pieczen-rzymska-eli-ze-szpinakiem-i-jajkiem-536602.jpg)
Na mięso wyłożyć połowę szpinaku.
przygotowanie pieczeni cd
![Pieczeń rzymska Eli ze szpinakiem i jajkiem Pieczeń rzymska Eli ze szpinakiem i jajkiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pieczen-rzymska-eli-ze-szpinakiem-i-jajkiem-536604.jpg)
Na szpinaku ułożyć jajka.
przygotowanie pieczeni cd
![Pieczeń rzymska Eli ze szpinakiem i jajkiem Pieczeń rzymska Eli ze szpinakiem i jajkiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pieczen-rzymska-eli-ze-szpinakiem-i-jajkiem-536605.jpg)
Jajka przykryć resztą szpinaku.
przygotowanie pieczeni cd
![Pieczeń rzymska Eli ze szpinakiem i jajkiem Pieczeń rzymska Eli ze szpinakiem i jajkiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pieczen-rzymska-eli-ze-szpinakiem-i-jajkiem-536606.jpg)
Na wierzch ciasno wyłożyć masę mięsną.
przygotowanie pieczeni cd
![Pieczeń rzymska Eli ze szpinakiem i jajkiem Pieczeń rzymska Eli ze szpinakiem i jajkiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pieczen-rzymska-eli-ze-szpinakiem-i-jajkiem-536607.jpg)
Mięso przykryć boczkiem. Formę z mięsem włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C góra - dół i piec około 80 minut. Pieczeń podawać z chrzanem, ćwikłą lub sosem tatarskim. Smacznego!