WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 846]

Pieczeń rzymska z jajkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjna pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem gotowanym na twardo w środku. Dobra na ciepło do obiadu, jak i w cienkich plasterkach na kanapki.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Składniki:

Pieczeń rzymska z jajkiem

 

  • 1,5 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 9 - 10 jajek
  • 1 bułka kajzerka namoczona w mleku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól y pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju
  • masło do posmarowania blaszki

Sposób przygotowania:

Pieczeń rzymska z jajkiem

Jajka

Pieczeń rzymska z jajkiem
Ilość jajek zależy od ich wielkości, ile wejdzie do blaszki.

Ok 6-7 jajek gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy.

Mięso

Pieczeń rzymska z jajkiem
Masę mięsną dość mocno doprawiamy, by nie była mdła.

Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy bułki, jajka, sól i pieprz oraz zeszkloną na oleju, drobno posiekaną cebulę. Dokładnie wyrabiamy. Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy na dno 1/3 masy mięsnej.

Jajka

Pieczeń rzymska z jajkiem
Ugotowane jajka na twardo układamy na mięsie.

Na środku blaszki, wzdłuż na mięsie układamy ugotowane jajka i dość mocno dociskamy.

Pieczenie

Pieczeń rzymska z jajkiem
Pieczeń najlepiej kroi się dopiero następnego dnia.

Na górę wykładamy resztę mięsa, dociskając dość mocno, szczególnie boki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach. Lekko przestudzamy przed wyjęciem z blaszki.