Sposób przygotowania:
Pieczeń wołowa po huzarsku
Mięso opłukać, oczyścić z błon, lekko rozbić tłuczkiem, dokładnie skropić sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki na ok. 1 godz. Mięso wyjąć z lodówki, oprószyć solą i mąką. 2 łyżki tłuszczu rozgrzać w rondlu, zrumienić mięso f ze wszystkich stron. Podlać kilkoma łyżkami wrzącej wody, przykryć, dusić przez ok. 50 min. Podczas duszenia należy kilkakrotnie przewracać mięso i w razie potrzeby podlewać niewielką ilością wrzącej wody. Cebule obrać, posiekać. Pozostały tłuszcz rozgrzać na patelni, przesmażyć cebulę. Dodać chleb, przyprawić solą i pieprzem. Ostudzić, dodać żółtko, dokładnie wymieszać. Prawie miękkie mięso wyjąć, przestudzić, głęboko ponacinać nożem na stosunkowo cienkie plastry, nie przekrajając jednak mięsa do końca. Wnacięciawłożyćfarsz. Pieczeń obwiązać nicią, włożyć ponownie do rondla, dusić jeszcze 1 godz. Od czasu do czasu podlewać wodą. Podawać pokrojone w plastry z ziemniakami i czerwoną kapustą.