migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Pieczeń z indyka z suszoną żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna domowa wędlinka z indyka na kanapki. Mięsną masę wzbogaciłam słodko-kwaśną żurawiną, która fajnie smakowo skomponowała się z majerankiem. Prosta w przygotowaniu, dobra na codzienne kanapki ale pieczeń również pięknie będzie się prezentować na

Pieczeń z indyka z suszoną żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczeń z indyka z suszoną żurawiną

 

  • 1 udziec z indyka ze skórką bez kości (ok 1,2 kg)
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól,pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pieczeń z indyka z suszoną żurawiną
Mięso z indyka zmielić. Do zmielonego mięsa dodać suszoną żurawinę, bułkę tartą i przyprawy. Masę dokładnie wyrobić. Keksówkę 30x10 natłuścić masłem.

Mięsną masę przełożyć do keksówki dokładnie ubijając. Żurawinę na wierchu pieczeni wcisnąć do środka bo podczas pieczenia za bardzo się wysuszy, wierzch ładnie wyrównać.

Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C, piec ok 60 minut aż wierzch ładnie się przyrumieni, funkcja góra-dół.

Po upieczeniu dobrze wystudzić i można kroić na kanapki.
Pieczeń z indyka z suszoną żurawiną
Mięso z indyka pokroić i zmielić razem ze skórą.
Pieczeń z indyka z suszoną żurawiną
Do zmielonego mięsa dodać suszoną żurawinę, bułkę tartą i przyprawy.
Pieczeń z indyka z suszoną żurawiną
Mięsna masę przełożyć do keksówki dokładnie ubijając. Żurawinę na wierchu pieczeni wcisnąć do środka bo podczas pieczenia za bardzo się wysuszy, wierzch ładnie wyrównać.
Pieczeń z indyka z suszoną żurawiną
Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C, piec ok 60 minut aż wierzch ładnie się przyrumieni, funkcja góra-dół.