BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 802]

Kaczka pełna owoców

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kaczka, którą tak bardzo lubimy przygotowywana na różne sposoby, często przygotowywana z jabłkiem. Ja postanowiłam wymieszać jabłko z żurawiną i śliwką. Wyszła pyszna.

Kaczka pełna owoców

Składniki:

Kaczka pełna owoców

 

  • Kaczka około 2 kg,
  • jabłka szara reneta 3 szt,
  • śliwki suszone 4 -5 szt pokroić w paski,
  • żurawina 1 słoiczek,

 

  • marynata;

 

  • miód 2 łyżki,
  • olej 3 łyżki,
  • sól, pieprz do smaku,
  • tymianek 1 łyżeczka,
  • majeranek 2 łyżeczki,
  • czosnek 5 -6 ząbków,

Sposób przygotowania:

Kaczka pełna owoców
Kaczkę oczyść umyj i osusz papierowym ręcznikiem.

Z miodu, majeranku, tymianku, czosnku przeciśniętego przez praskę, soli oraz oleju zrobić marynatę.

Oczyszczoną i osuszoną kaczkę natrzyj dokładnie marynatą w środku jak i na zewnątrz, ułóż w żaroodpornym naczyniu i odstaw na całą noc do lodówki.

Jabłka obierz usuń gniazda nasienne pokrój na małe kawałki, dodaj żurawinę oraz śliwki suszone wymieszaj owoce i włóż do kaczki, zepnij wykałaczką. 

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.

Piec około 90 minut polewając od czasu do czasu sosem wytworzonym podczas pieczenia.

Po tym czasie, zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz kolejne 30- 40 minut.

Upieczoną kaczkę podziel na porcje.

Podawaj z kluskami oraz kapustą zasmażaną z grzybami.