migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Pieczeń z indyka z suszonymi pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna domowa pieczeń na kanapki. Mięsną masę wzbogaciłam suszonymi pomidorkami, a fajnego posmaku nadał czosnek niedźwiedzi.

Pieczeń z indyka z suszonymi pomidorami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczeń z indyka z suszonymi pomidorami

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń z indyka z suszonymi pomidorami
Mięso z indyka ze skórą zmielić na maszynce o grubych oczkach*. Suszone pomidory osączyć z zalewy i drobno pokroić. Do zmielonego mięsa dodać pokrojone suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi i kaszę mannę, sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić aby zrobiła się kleista.

Foremkę keksową (30x10) natłuścić masłem i posypać tartą bułką. Przełożyć mięsną masę, dokładnie uklepać i wyrównać. Najlepiej aby na wierzchu nie było kawałeczków suszonych pomidorów bo za bardzo się spieką.

Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut aż wierzch się dobrze przyrumieni, funkcja góra-dół. Po upieczeniu wystudzić i wyjąć z foremki, przed krojeniem schłodzić w lodówce.

* Mięsko można zmielić na małych oczkach wtedy pieczeń nie będzie mała dziurek.
Pieczeń z indyka z suszonymi pomidorami
Mięso z indyka ze skórą zmielić na maszynce o grubych oczkach
Pieczeń z indyka z suszonymi pomidorami
Suszone pomidory osączyć z zalewy i drobno pokroić.
Pieczeń z indyka z suszonymi pomidorami
Do zmielonego mięsa dodać pokrojone suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi i kaszę mannę, sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić aby zrobiła się kleista.
Pieczeń z indyka z suszonymi pomidorami
Foremkę keksową (30x10) natłuścić masłem i posypać tartą bułką. Przełożyć mięsną masę, dokładnie uklepać i wyrównać. Najlepiej aby na wierzchu nie było kawałeczków suszonych pomidorów bo za bardzo się spieką.

Tagi:

mięsa drób