aaaishaaa

aaaishaaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 40]

Pieczeń z marchewki i cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna zamiast klasycznej pieczeni do obiadu, idealna do kanapek. Wegańska, bardzo prosta w przygotowaniu. Bezglutenowa.

Pieczeń z marchewki i cukinii

Składniki:

Pieczeń z marchewki i cukinii

 

  • 2 małe cukinie
  • 3 średnie marchewki
  • 4 łyżki mąki z ciecierzycy (czubate)
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubione przyprawy (u nas : czarnuszka i wędzona papryka,
  • ale może to być też chilli, suszone pomidory, koperek, bazylia,
  • tymianek, pietruszka itd)

Sposób przygotowania:

Pieczeń z marchewki i cukinii
Marchewkę i cukinię zcieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy sól, pieprz i ulubione przyprawy (u mnie to czarnuszka, wędzona papryka).

Dodajemy mąkę z ciecierzycy i wszystko razem mieszamy.

Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do czasu aż pieczeń ładnie zrumieni się na wierzchu (ok 60-70 minut).

Wystudzić lub podawać na ciepło.