Venuska

Venuska

Kucharz
[Przepisów: 10]

Pieczeń z korniszonem i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pachnąca, soczysta pieczeń idealna na kanapki zamiast bezsmakowych wędlin ze sklepu. Świetnie smakuje ze świeżą bułeczką i masłem.

Pieczeń z korniszonem i marchewką

Składniki:

Pieczeń z korniszonem i marchewką

 

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-drobiowego (ja użyłam mielonej karkówki i mielonego indyka)
  • 6 małych, ugotowanych na półtwardo marchewek
  • 6 małych korniszonów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 namoczona w mleku kajzerka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • sól do smaku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1łyżka oregano
  • 1łyżeczka suszonych liści lubczyku
  • 2 łyżeczki musztardy

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń z korniszonem i marchewką
1. Mięso przekładamy do dużej miski. Cebulę drobno siekamy i szklimy na smalcu. Czosnek rozgniatamy i wraz z przestudzoną cebulką dodajemy do mięsa. Dorzucamy odciśniętą kajzerkę, bułkę tartą i mąkę, wbijamy jajka. Dodajemy musztardę i przyprawy. Dokładnie mieszamy ręką, aż składniki idealnie się połączą. 2. Foremkę keksową smarujemy smalcem i wysypujemy bułką tartą, wykładamy 1/3 masy mięsnej. Na mięsie układamy w dwóch rzędach na przemian marchewki i korniszony. Przykrywamy mięsem i ponownie układamy warzywa. Całość przykrywamy resztą mięsa. Wierzch smarujemy olejem i posypujemy kminkiem. 3. Pieczeń wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy, aż wierzch się pięknie zrumieni (1 h - 1 h 20 min). Pieczeń możemy również podawać na ciepło do obiadu.