SUPERPRZEPIS

Pieczeń rzymska z papryką, marchewką i porem

  • OktawiaG
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Pieczeń rzymska z papryką, marchewką i porem Więcej zdjęć (6)

tradycyjna pieczeń z dodatkiem warzyw , które ulepszają smak mięsa mielonego, a duża ilość przypraw dodaje aromatu :)

Składniki:

Pieczeń rzymska z papryką, marchewką i porem

 

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • przyprawy: 1łyżka oregano, 1 łyżeczka: majeranku, przyprawy do pieczeni i mięs duszonych, marynaty klasycznej, soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • ok. 100 g pora
  • marchew
  • mała papryka

Sposób przygotowania:

Pieczeń rzymska z papryką, marchewką i porem
Czosnek, cebulę i pora drobno pokroić, podsmażyć na oleju. Wystudzić. Mięso przyprawić. Paprykę pokroić w drobną kostkę, marchew zetrzeć na tarce.

Dodać do mięsa wraz z podsmażoną cebulką, porem i czosnkiem. Wymieszać . Dodać jajko i bułkę tartą. Wyrobić masę ręką. Przełożyć do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą keksówki.

Piec w piekarniku w 180*C przez ok godzinę. Podawać na ciepło lub np. na zimno do chleba :) 
Pieczeń Rzymska z papryką, marchewką i porem
podsmażamy czosnek, cebulkę i pora na odrobinie oleju
Pieczeń Rzymska z papryką, marchewką i porem
umieszczamy posiekane warzywa wraz z mięsem w misce
Pieczeń Rzymska z papryką, marchewką i porem
dokładnie wszystko mieszamy do połączenia
Pieczeń Rzymska z papryką, marchewką i porem
dodajemy jajko i bułkę tartą i dokładnie wyrabiamy ręką
Pieczeń Rzymska z papryką, marchewką i porem
przekładamy do keksówki i pieczemy