joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Pieczeń z mięsa mielonego z warzywami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pieczeń z mięsa mielonego z warzywami. Idealna na rodzinny obiad.

Pieczeń z mięsa mielonego z warzywami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczeń z mięsa mielonego z warzywami

 

  • 70 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 op. mrożonki marchew+groszek
  • 2 laski kabanosa wieprzowego
  • 2 jajka
  • bułka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • majeranek
  • tymianek
  • 2 łyżki musztardy

 

  • 2 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:

Pieczeń z mięsa mielonego z warzywami
Do miski przełożyć mięso, bułkę namoczona w wodzie, posikaną cebulkę i czosnek, wbić jajka. Całość doprawić do smaku i wyrobić. Groszek z marchewką ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i przestudzić. Połowę wymieszać z masą mięsną. 1/2 masy przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą keksówki. Ułożyć kabanosy i przykryć pozostałą masą. Wyrównać wierzch i posmarować majonezem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. godzinę. Po wyjęciu pieczeń należy odstawić ja na 10 minut a następnie pokroić w plastry i ułożyć na talerzu. Pozostałe warzywa przelać wrzątkiem i rozłożyć na talerzu. Dowolnie udekorować.
Pieczeń z mięsa mielonego z warzywami
Do miski przekładamy mięso i pozostałe składniki wraz z przyprawami
Pieczeń z mięsa mielonego z warzywami
Do posmarowanej masłem i wysypanej bułka tarta keksówki wykładamy masę