dendritic_spine

dendritic_spine

Kucharz
[Przepisów: 3]

Pieczeń z sarny w winie z pomarańczą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Znajomy podarował tacie sarnę, mnie się dostał kilogram sarniego udźca. Głowiłam się, jak to zrobić, aż wreszcie zaadaptowałam jeden z przepisów amerykańskich na polskie warunki. Potrawa nie jest bezglutenowa, można ją jednak dostosować.

Pieczeń z sarny w winie z pomarańczą

Składniki:

Pieczeń z sarny w winie z pomarańczą

 

  • 1 kg sarniny (relatywnie młodej)
  • 1 butelka czerwonego wina (stołowe Montepulciano d`Abruzzo lub Merlot,
  • mało kwaśne z łagodnym wykończeniem - prosimy nie katować się
  • winem z kartonika :))
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 1 bulionetka wołowa
  • dżem malinowy (2 łyżki)
  • ocet balsamiczny z czerwonego wina (1 łyżka)
  • olej rzepakowy
  • mąka pszenna (lub inna do panierowania) (1-2 łyżki)
  • mąka ziemniaczana (1 łyżka)

Sposób przygotowania:

Pieczeń z sarny w winie z pomarańczą
1. Rozmrożone i oczyszczone z błon mięso pokroić na cztery grube plastry. Włożyć do miski. Zalać marynatą zrobioną z 560 ml wina oraz 2 łyżek stołowych oleju. Zostawić na noc. 

2.Następnego dnia: Wyjąć mięso i odsączyć je na ręczniku papierowym. Marynatę przenieść do garnka z nieprzywierającym dnem.

3. Mięso posmarować olejem, ciasno zawinąć w folię aluminiową i położyć w otwartym naczyniu żaroodpornym. Piec 45 min w 180 stopniach.

4. Tymczasem: dokładnie umyć szczoteczką pomarańczę i cytrynę. Zetrzeć skórkę, dorzucić do marynaty. Wycisnąć sok z pomarańczy i dodać. Dorzucić 1 bulionetkę wołową i dwie łyżki dżemu malinowego. Dodać 4 łyżki wina. Redukować na wolnym ogniu przez cały czas pieczenia.

5. Wyjąć pieczeń, rozpakować z folii. Delikatnie opanierować mąką, podlać sosem, z powrotem zapakować w folię aluminiową i piec tak jeszcze 20 min.

6. Tymczasem: do buzującego na wolnym ogniu sosu dodać 1 łyżkę octu balsamicznego z czerwonego wina. Potem, przesiewając przez siteczko, dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Jeśli w sosie utworzą się grudki mąki, należy go zmiksować. Dosmaczać solą/pieprzem na talerzu.