SUPERPRZEPIS

Roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską

  • 6
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 17
Roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską Więcej zdjęć (2)

Roladki schabowe nadziewane serkiem mascarpone i morelą, całość zawinięta w szynkę parmeńską i uduszona w sosie z dodatkiem półwytrawnego białego wina-to niecodzienna propozycja na wykwintny obiad czy uroczystą kolację-wprost rozpływają się w ustach!

Składniki:

Roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską

 

  • 5 plastrów schabu bez kości
  • 150 g serka mascarpone
  • 5 moreli
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 1 cebula
  • pęczek świeżej melisy cytrynowej
  • 1 szklanka rosołu drobiowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka masła
  • sól morska do smaku
  • kolorowy pieprz z młynka do smaku
  • 50 ml białego półwytrawnego wina

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską

ETAP 1:

Roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską
mięso rozbijamy smarujemy serkiem zawijamy z morelami i melisą

Schab delikatnie rozbijamy przez woreczek foliowy, delikatnie solimy, smarujemy utartym serkiem mascarpone, morele kroimy na paski wyjmujemy pestki, układamy na mięsie, posypujemy listkami melisy, całość rolujemy w roladki.

ETAP 2:

Roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską
roladki zawijamy w szynkę parmeńską spinamy wykałaczkami

Następnie owijamy plasterkami szynki parmeńskiej, spinamy wykałaczkami aby się nie rozpadły podczas duszenia.

ETAP 3:

Roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską
dusimy z winem i cebulką do momentu aż sos się zredukuje.

Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, obsmażamy roladki z każdej strony, wlewamy rosół oraz wino, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulkę , przykrywamy i dusimy aż mięso będzie miękkie i sos się zredukuje do minimum, doprawiamy kolorowym pieprzem.
Serwujemy gorące z lampką schłodzonego półwytrawnego wina.
Życzę smacznego!