Sposób przygotowania:
Żeberka z białym winem w sosie pomidorowymŻeberka:
Żeberka należy dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na kawałki według własnego gustu.
Każdą część - z obu stron oprószyć solą i pieprzem.
Mięso przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i obsmażyć na rumiany kolor.
Całość:
Cebulę pokroić w półplasterki i dodać do obsmażonych żeberek. Jak zmięknie - wlać wina i ogień zwiększyć do maksimum.
Żeberka obrócić na drugą stronę i odczekać - aż alkohol odparuje.
Następnie płomień ustawić na minimum, dodać passatę, listki laurowe, ziele angielskie i paprykę w proszku.
Całość przykryć i dusić do miękkości - około 60-70 min. W międzyczasie żeberka obrać i uważać, aby się nie przypaliły. Pod koniec duszenia wsypać majeranek i doprawić do smaku.
Podawać z sosem.