Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1315]

Żeberka z białym winem w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pysznie pachnące żeberka z sosem pomidorowym. Mięso jest miękkie, soczyste idealnie odchodzi od kości.

Żeberka z białym winem w sosie pomidorowym

Składniki:

Żeberka z białym winem w sosie pomidorowym

 

  • 450-500 g żeberek wieprzowych
  • 1 cebula (duża)
  • 150 ml białego wina (wytrawnego)
  • 250 ml passaty pomidorowej (użyłam z czosnkiem; mogą być pomidory w puszce)
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczeki papryki słodkiej
  • 1 łyżka majeranku (płaska)
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • olej

Opcjonalnie:

  • 2 ząbki czosnku (jeśli passata jest klasyczna)

Sposób przygotowania:

Żeberka z białym winem w sosie pomidorowym

Żeberka:

Żeberka z białym winem w sosie pomidorowym.
Najlepiej jak żeberka sa pokrojone na mniejsze kawałki.

Żeberka należy dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na kawałki według własnego gustu.
Każdą część - z obu stron oprószyć solą i pieprzem.

Mięso przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i obsmażyć na rumiany kolor.

Całość:

Żeberka z białym winem w sosie pomidorowym.
Uważać, bo sos łatwo może się przypalić.

Cebulę pokroić w półplasterki i dodać do obsmażonych żeberek. Jak zmięknie - wlać wina i ogień zwiększyć do maksimum.

Żeberka obrócić na drugą stronę i odczekać - aż alkohol odparuje.
Następnie płomień ustawić na minimum, dodać passatę, listki laurowe, ziele angielskie i paprykę w proszku.

Całość przykryć i dusić do miękkości - około 60-70 min. W międzyczasie żeberka obrać i uważać, aby się nie przypaliły. Pod koniec duszenia wsypać majeranek i doprawić do smaku.
Podawać z sosem.