Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Zielone szparagi z wątróbką pod śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chrupiące szparagi w sosie śmietanowym połączone z delikatną wątróbką z sarny. Szybkie, a zarazem wykwintne danie.

Zielone szparagi z wątróbką pod śmietaną

Składniki:

Zielone szparagi z wątróbką pod śmietaną

 

  • pół kg zielonych szparagów
  • wątróbka u mnie z sarny, może być również cielęca lub jagnięca
  • 2 szalotki
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • masło
  • sól himalajska
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zielone szparagi z wątróbką pod śmietaną
Szparagi myjemy. Układamy w wysmarowanych masłem naczynkach do zapiekania. Na szparagi układamy pokrojoną szalotkę i plasterki wątróbki. Na wierzch kładziemy wiórki masła i po czubatej łyżce śmietany. Zapiekamy w 180 stopniach C około 15 minut. Po wyjęciu z piecyka doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy świeżymi ziołami.