Sposób przygotowania:
Peklowana polędwiczka z sarny
Mięso dokładnie czyścimy, osuszamy i nacieramy dokładnie sola peklową, odkładamy do lodówki na 24 godziny. Przyprawy oraz obrany i pokrojony w plastry czosnek zagotowujemy z wodą, studzimy, zalewamy mięso i wkładamy do lodówki na kolejne 48-72 godziny. Po upływie tego czasu wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w temperaturze 200 stopni około 30 minut.
Halny
darmiona
jaNina
Kiedyś mój mąż wygrał na balu myśliwskim dzika i też małam mase mięsa do zagospodarowania. Peklowałam je w winie z warzywami i przyprawami.
Smakował wspaniale w pieczeni i pasztecie :)
Sarniny nie próbowałam jeszcze - podobno rarytas.
Ale i sarenki mi szkoda :(
Tit
jaNina
Na szczęście leśniczy został od razy powiadomiony i szybciutko przyjechał.
No niestety czasami osobiste przeżycia maja wpływ na nasze talerze.
W sumie najlepiej mają weganie, bo nie mają tych rozterek.
Bernadetta
ula.75
Bernadetta
Sól peklowa to mieszanka zwykłej soli i azotynu sodu. Domowe mięso, przygotowane z odrobiną soli peklowej będzie sto razy zdrowsze od kupnych "wędlin", które często koło mięsa nawet nie leżą. Można zamiast niej użyć zwykłej soli, którą należy dodać do przypraw i zalać mięso. Nie polecam natomiast nacierania mięsa zwykłą solą i odstawiania na 24 h do lodówki, bo obeschnie.
ula.75
ula.75